Google-Docs

Google-Docs

четвер, 10 січня 2013 р.

Використання сервісів Web 2.0


Класифікація соціальних сервісів (мережевого програмного забезпечення, що підтримує групові взаємодії). Наведемо описи основних функціональних особливостей сервісів.
1.                     Спільний пошук інформації


2.                     Спільне зберігання закладок. Це продовження і логічний розвиток ідеї закладок (посилань на вибрані сайти) в «Вибраному» браузера. На відміну від таких закладок, соціальні закладки зберігаються не на комп'ютері користувача, а на сервері в Інтернеті. Переваги такого походу: доступ до своєї колекції «Вибраного» з будь-якого комп'ютера, підключеного до Інтернету; можливість поділитися своїми закладками з іншими користувачами; закладки можна систематизувати за допомогою категорій або міток (http://delicious.com , http://bobrdobr.ru , http://memori.ru )
3.                      Спільне зберігання мультимедійних файлів. Фотохостинг. Існують сайти, що дозволяють публікувати будь-які зображення (напр., цифрові фотографії) в Інтернет. Фотохостинги служать для розміщення, зберігання та демонстрації зображень іншим користувачам Мережі. Це зручний засіб демонстрації фотографій. При розміщенні на фотохостингу кожному фото присвоюється унікальний адресу. Автор знімка може легко поділитися гіперпосиланням, що веде на фотографію, з будь-якою людиною, що має доступ в Інтернет, а також розмістити її на своєму сайті. (Http://flickr.com , http://www.panoramio.com , http://flamber.ru ,http://picasaweb.google.com ). Відеохостинг. Сайт, що дозволяє завантажувати і переглядати відео в браузері через спеціальний Flash-плеєр (Http://youtube.com , http://www.teachertube.com ).
4.                     Створення та редагування документів. Онлайн-офіс може бути доступний з будь-якого комп'ютера, у якого є доступ в Інтернет, незалежно від того, яку операційну систему він використовує. Це дозволяє людям працювати разом по всьому світу і в будь-який час, що веде до створення міжнародних віртуальних команд для спільної роботи над проектами. Можна спільно створювати або взаємно редагувати найрізноманітніші документи (див. список з адресами сервісів, призначених для спільного редагування). Презентації (http://scratch.mit.edu , http://slideshare.net ,http://www.alice.org , http://zoho.com , http://docs.google.com). Текстові документи (http://www.scribd.comhttp://docs.google.com)
5.                      Блог - сайт, основний вміст якого - регулярно додаються авторські записи, зображення. Для блогів характерні недовгі записи тимчасової значимості, відсортовані у зворотному хронологічному порядку (останній запис зверху). Відмінності блогу від традиційного щоденника обумовлюються середовищем: блоги зазвичай публічні і передбачають сторонніх читачів, які можуть вступити в публічну полеміку з автором (у відгуках до блог-запису або своїх блогах).
6.                     Ві́кі — це веб-сайт (або інша гіпертекстова збірка документів), що дозволяє користувачам змінювати самостійно вміст сторінок через браузер, використовуючи спрощену і зручнішу, порівняно з HTML, вікі-розмітку тексту. Найбільший і найвідоміший вікі-сайт - Вікіпедія. Ві́кі характеризується наступними ознаками:
• можливість багаторазово правити текст за допомогою самої вікі-середовища (сайту), без застосування особливих пристосувань на стороні редактора;
• особлива мова розмітки - так звана вікі-розмітка, яка дозволяє легко і швидко розмічати в тексті структурні елементи та гіперпосилання, форматувати та оформлювати окремі елементи;
• облік змін (версій) сторінок: можливість порівняння редакцій та відновлення попередніх; прояв змін відразу після їх внесення;
• безліч авторів: вікі можуть правити всі відвідувачі сайту
7.                     Діаграма зв'язків (від англ. Mind maps - інтелект-карта, карта пам'яті, карта розуму). Це спосіб зображення процесу загального системного мислення за допомогою схем. Може розглядатися як зручна техніка альтернативної запису. Діаграма зв'язків реалізується у вигляді деревоподібної схеми, на якій зображені слова, ідеї, завдання або інші поняття, пов'язані гілками, що відходять від центрального поняття або ідеї. В основі цієї техніки лежить принцип «радіантних мислення», що відноситься до асоціативних розумових процесів, відправною точкою або точкою докладання яких є центральний об'єкт. Діаграми зв'язків використовуються для створення, візуалізації, структуризації і класифікації ідей, а також як засіб для навчання, організації, рішення задач, прийняття рішень, при написанні статей.
8.                      Соціальні мережі - сайти з можливістю вказати яку-небудь інформацію про себе (дату народження, школу, вуз, улюблені заняття та інше), за якою сторінку користувача зможуть знайти інші учасники мережі. Одна із звичайних рис соціальних мереж - система «друзів» і «груп». Соціальні мережі призначені для вибудовування онлайн-спільнот людей, об'єднаних якою-небудь діяльністю (інтересами) і зацікавлених у її розповсюдженні.
9.                       Мешап - це веб-додатки, що поєднують дані з декількох джерел в один інтегрований інструмент: географічні (http://wikimapia.org , http://sketchup.google.com , http://www.unype.com ,http:/ / earthify.org);фотографічні (http://www.locr.com ,http://www.netvides.com ).
10.                 Спілкування в 3D (тривимірної реальності) (http://secondlife.com ).

Немає коментарів:

Дописати коментар